Biserica Armeneasca RomanParohia "Adormirea Maicii Domnului"

Binecuvantare a Patriarhiei armene

HRISOV DE BINECUVÂNTARE PATRIARHALĂ ȘI APRECIERE

TUTUROR CREDINCIOȘILOR CARE CU EVLAVIE SE ÎNCHINĂ

ÎN BISERICA ARMEANĂ CU HRAMUL SFINTEI NĂSCĂTOARE DE

DUMNEZEU DIN ORAȘUL ROMAN

Am aflat cu aleasă mulțumire despre festivitățile organizate cu prilejul aniversării a 400 de ani de la zidirea, în 1609, a Bisericii Armenești din Roman. I.P.S. Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Conducătorul Eparhiilor armene din România și Bulgaria, Ne-a informat despre importanța acordată acestui eveniment, dându-Ne astfel prilejul fericit de a vă adresa tuturor cuvântul Nostru Patriarhal.

Biserica Armenească din Roman, cu Hramul Sf. Născătoare de Dumnezeu, zidită prin strădania armenilor din România cu prețul multor sacrificii, este rodul credinței acestora, a iubirii față de Dumnezeu, de Biserică și de nația lor, pentru ca sub cupolele acesteia cuvântul Domnului să fie auzit de toți fiii poporului armean, spre întărirea și strălucirea trăirii lor spirituale și naționale.

Nu mai există azi o comunitate armeană în acest oraș, dar prin hotărârea conducerii Eparhiei armene din România, această Biserică veche de secole este deschisă, spre folosința Bisericii ortodoxe române surori, slujind astfel în continuare apostoliei sale sfinte,locaș sfânt de închinăciune, de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu și a învățăturii creștine, izvor de lumină și binecuvântare spre întărirea credinței în sufletele oamenilor. Mare ne este bucuria în suflet văzând că prietenia popoarelor noastre, a creștinilor armeni

și români, care de secole trăiesc alături pe pământul binecuvântat al României, este încununată și astăzi cu noi înfăptuiri bineplăcute lui Dumnezeu și vrednice de lauda tuturor. „Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună.”

În acest moment aniversar, zi sfântă de sărbătoare, e datoria noastră, a tuturor să-i pomenim în rugăciune, cu smerită evlavie, pe ctitorii acestui lăcaș, pe toți fiii poporului nostru care s-au ostenit pentru zidirea și păstrarea acestuia în bună stare și să ne plecăm în fața moștenirii ce ne-au lăsat-o, rod al trudei și sacrificiilor lor, spre mândria poporului creștin armean și spre bucuria spirituală a tuturor celor ce-i trec pragul. Bunul Dumnezeu să-i învrednicească pe acești fii ai poporului armean de viața cea cerească și de împărăția darurilor, dându-le lor odihna binemeritată alături de cei drepți.

Să alăturăm acestor rugăciuni recunoștința noastră, a tuturor, față de fiii drept credinciosului popor român, prin a căror trudă și îngrijire acestă biserică este deschisă mereu, frumoasă, împodobită și nu în ultimul rând, păstrând stilul tradițional bisericesc și architectonic specific poporului creștin armean.

Din Scaunul Apostolic de la Sf. Ecimiadzin trimitem cuvântul Nostru de salut Prea Fericitului Daniel, fratele Nostru, hăruit cu alese însușiri spirituale și ecumenice, Patriah al Bisericii Ortodoxe Române, precum și binecuvântarea Noastră tuturor slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române surori, dorindu-le o mereu rodnică slujire, spre slava Bisericii lui Hristos, cea una, sfântă și sobornicească.

De la poalele biblicului Ararat, din Mănăstirea luminată de razele pogorârii lui Hristos, de pe pământul binecuvântat de pașii apostolilor, trimitem dragostea Noastră părintească și binecuvântarea patriarhală fiilor popoarelor noastre, armeni și români. Iubiților, strămoșii voștri v-au lăsat moștenirea de onoare și onorantă a înțelegerii și bunei conviețuiri, realitate de netăgăduit a istoriei popoarelor noastre.

Mândriți-vă cu înfăptuirile lor, cu moștenirea ce ați primit-o. Fiți neclintiți în credința voastră, întăriți în nădejde și iubire, iar spiritul și dorința bunei înțelegeri să vă fie mereu alături, păstrând mai departe vie și încununată cu strălucirea noilor înfăptuiri prietenia tradițională dintre popoarele noastre, consacrată de-a lungul veacurilor prin strădania strămoșilor voștri și binecuvâtarea Domnului.

 Ne rugăm din adâncul inimii ca Bunul Dumnezeu să vă apere și să vă ocrotească pe toți trăitori ai acestui binecuvântat pământ, armeni și români, să ne ocrotească țările, bisericile și popoarele, călăuzind gândurile și pașii tuturor pe calea Voii Sale celei Sfinte.

Dumnezeu să ocrotească România și poporul român.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-și reverse mila, cu aceeași dragoste, și asupra comunității armene din România, păstrând întreaga noastră Eparhie neclintită și netulburată, în liniște și pace.

Fiți sănătoși, întăriți cu Harul Sfântului Duh și binecuvântați de Noi.

 

Sf. Ecimiadzin, 3 iunie În anul Domnului 2009 și în anul armenesc 1458.

 

Cu binecuvântări

 

Karekin II, Catolicos al tuturor armenilor.

Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună!

Psalmi 132:1